0227-541320

Over Zwaan Opperdoes BV

Zwaan Opperdoes BV is al 70 jaar een begrip in Opperdoes en omgeving op het gebied van loonwerk. Vanaf ons bedrijf aan de Almersdorperweg 15 in Opperdoes, bedienen we inmiddels heel Noord-Holland en soms zelf erbuiten.

Historie

In het jaar 1951 startte Klaas Zwaan met zijn eigen loonbedrijf. Als zelfstandig ondernemer werkte hij bij boeren en tuinders in het dorp met paarden. Met zijn vrouw Nel Wijdenes betrok Klaas in 1953 de woning aan het Oosteinde 30. Hij werkte destijds volop met paarden en had er vijf op stal staan op het Oosteinde. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was de opmars van de trekker onstuitbaar, ondanks de aanvankelijke scepsis bij de tuinders verdwenen de paarden langzamerhand. Vanaf 1955 werd er door Klaas Zwaan gewerkt met een trekker. De aanwinst was een Ferguson van 28 pk, destijds een krachtpatser, nu een dinky-toy vergeleken bij de huidige trekkers van Loonbedrijf Zwaan.

In 1957 kwam de jongste broer van Klaas erbij en ging het bedrijf verder onder de naam Gebr. K. en J. Zwaan. Het dorsen van bonen, erwten, blauwmanen, gipskruid en diverse bloemen gaf destijds veel werk. Voor de gebroeders Klaas en Jaap leidde de verkaveling van de polder de Vier Noorder Koggen tot meer werk en meer mogelijkheden.

In 1975 trok broer Jaap zich uit het bedrijf terug en kwam een zoon van Klaas, Jaap Zwaan, in het bedrijf. Diverse ontwikkelingen in de melkveehouderij en tuinbouw noodzaakten het bedrijf andere wegen in te slaan. Zelf rijdende hydraulische kranen deden hun intrede. Andere grote investeringen werden gedaan in de vorm van een koolplanter en een aardappelplantmachine. Voorts kwamen er ook machines voor het onderhoud van wegbermen en sportvelden.

Huidige situatie

Anno 2019 wordt Loonbedrijf Firma Zwaan geleid door 3 firmanten. Jaap Zwaan samen met zijn vrouw Marian en hun zoon Joost.

Het bedrijf is ISO 9001:2015, VCA*, Voedsel Kwaliteit Loonbedrijven (VKL), Co2 prestatieladder niveau 5 en Wet Natuurbescherming gecertificeerd. (voormalig Flora en fauna)

323.1 beleidverklaring getekend

Daarnaast zijn we leerbedrijf bij SBB voor het opleiden van toekomstige vaklieden.

familiebedrijf zwaan

Drie generaties Zwaan in het bedrijf: Jaap, Joost en Klaas † 18-2-’16 (vlnr)

In 2020 veranderen wij onze bedrijfsnaam en bedrijfsvorm. Loonbedrijf Firma Zwaan, wordt voortaan Zwaan Opperdoes BV.

Copyright © 2020 Zwaan Opperdoes BV. Alle rechten voorbehouden.